Activista: Aminatou Haidar
Àmbit: Drets humans
País: Sàhara Occidental
Naixement: El Aalun, Sàhara Occidental, 1966
Descripció
Aquesta activista saharaui és la més coneguda defensora de la creació d’una República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) al territori anomenat Sàhara Occidental. Aquest territori va ser colònia espanyola entre 1958 i 1976 (tenia grans mines de fosfat i un dels bancs pesquers més grans del món), i estava previst que esdevingués independent en un procés de descolonització acordat amb l’ONU. Però en els controvertits Acords de Madrid de 1975, Espanya el va entregar al Marroc i a Mauritània, una transmissió no reconeguda per l’ONU, que considera el Sàhara Occidental com a posessió espanyola no descolonitzada a l’Àfrica. Des de 1979, de fet l’administra el Marroc.
Haidar ha patit la repressió marroquina . El 1987, amb 21 anys, arran d’una manifestació pacífica que reclamava la celebració d’un referèndum d’independència, el règim del rei Hassan I la va empresonar durant quatre anys i va patir tortures, junt amb més d’una cinquantena d’altres presos saharauis. El 2005 la va tornar a empresonar, en un judici ple d’irregularitats; Amnistia Internacional va qualificar Haidar com a presa de consciència. La pressió internacional va aconseguir que fos alliberada al cap d’un mes.
El seu cas va donar ressò a la lluita saharaui per assolir la independència, i les manifestacions es van intensificar a El Aaiun, la capital autoproclamada del Sàhara Occidental. El 2006, Haidar va poder marxar a l’estranger, i va començar a exercir com a ambaixadora de la RASD. El Marroc li va denegar el passaport, i va prohibir que els seus dos fills poguessin seguir-la.
El novembre de 2009, Haidar va aterrar a l’aeroport d’El Aaiun en un vol procedent de Nova York; va ser detinguda i expulsada a Lanzarote. Aquesta detenció il·legal va causar un conflicte internacional entre diverses diplomàcies (Espanya, EUA, Unió Europea) i el Marroc. En la seva retenció a Lanzarote, Haidar va mantenir una vaga de fam de 32 dies, mentre rebia un gran suport popular en moltes poblacions europees i a internet. El règim marroquí, pressionat, va acabar permetent l’entrada de l’activista al Sàhara Occidental, on ha continuat des d’aleshores les seves reivindicacions.
La RASD és reconeguda com a estat independent per desenes d’estats, que segons les fonts oscil·len entre una cinquantena i una vuitantena. És membre de la Unió Africana. Però la seva població de mig milió d’habitants pateix l’ocupació i la repressió del Marroc. El Front Polisari és la principal organització saharaui, i controla una petita part del territori.
Aminatou Haidar ha rebut diversos guardons internacionals de drets humans, el principal dels quals el Right Livelihood Award de 2019.