Activista: Ina Robles
Àmbit: Denúncia del tràfic d’armes i activisme ecologista
País: Euskadi
Naixement: Getxo, 1975
Descripció:
Ignacio (Ina) Robles és bomber de la diputació de Biscaia. Durant molts anys ha estat membre de l’organització ecologista Greenpeace, en la qual ha dut a terme accions públiques de conscienciació social sobre problemes ambientals. El 2007 va abocar tota una caixa de camió de blat de moro transgènic davant la residència de Nicolas Sarkozy, aleshores president de la República, en protesta per les polítiques transgèniques franceses. El mateix any va participar com a escalador en la col·locació d’un munt de sabates infantils al capdamunt de la basílica del Pilar de Saragossa per denunciar els efectes de les bombes de dispersió, de les quals Espanya era fabricant i exportadora, una acció de denúncia que va resultar decisiva per a la prohibició d’aquesta activitat. També va escalar a la Torre de Belém de Lisboa i a la Puerta de Alcalá de Madrid per penjar cartells d’alerta sobre l’escalfament global i el canvi climàtic. I es va enfilar al Congrés espanyol per penjar un cartell de denúncia d’una llei de costes que afavoria negocis especulatius i destructius.
Però es va fer conegut sobretot arran d’un fet que no pretenia que tingués repercussió pública: el març de 2017 es va negar a participar, al port de Bilbo, en el carregament de 26 contenidors en un vaixell perquè s’havia assabentat que amagaven bombes destinades a l’Aràbia Saudita. Ina era conscient que el règim saudita les emprava des de feia anys per atacar i assassinar la població civil del Iemen, en una brutal massacre que ha estat qualificada per l’ONU com la pitjor crisi humana del món (actualment, més de 100.000 morts, més de tres milions de desplaçats i més del 85% de la població depenent d’ajuda alimentària per sobreviure). La negativa a participar en aquell embarcament dels contenidors li va costar la represàlia d’un expedient disciplinari que li va poder costar entre tres i sis anys de suspensió de sou i feina, cosa que podia enfonsar la seva família. Va patir molta ansietat, es va haver de gastar molts diners en advocats, va perdre deu quilos que no li sobraven… Però no es va arronsar. I l’expedient va quedar arxivat per un defecte de forma.
Aportació:
D’ençà de l’incident del port de Bilbo, Ina participa en campanyes de denúncia del tràfic d’armes, especialment de negocis armamentistes a Espanya (setena potència exportadora d’armament al món) i Euskadi. Ha fet moltes xerrades a tota mena de centres, especialment a escoles, i ha protagonitzat el documental “Gerra Hemen Hasten Da” (“La guerra empieza aquí”), en què es revela com funciona el negoci de les armes al País Basc, amb la connivència del partit majoritari, el PNB. En articles a la premsa i a les xarxes socials manté una intensa activitat antiarmamentista.
Fets clau:
· 2002-2017: Participació a Greenpeace.
· 3-2017: Es nega a participar al port de Bilbo en un carregament d’armes destinat a Aràbia Saudita. Se li obre un expedient disciplinari amb demanda de suspensió de sou i feina entre 3 i 6 anys.
· Des de 2017: Activisme contra el tràfic d’armes.
Per saber-ne més:
· Documental “Gerra Hemen Hasten Da” (“La guerra empieza aquí”): https://bit.ly/3kozga2
· Vídeo per a la campanya de micromecenatge del llibre “Fars a les tenebres”: https://bit.ly/33AOh1Q
Contacte: