Activista: Jordi Cuixart
Àmbit: Defensa dels drets civils i polítics
País: Catalunya
Naixement: Santa Perpètua de Moguda, Barcelona, 1975
Descripció
Jordi Cuixart, president de l’entitat Òmnium Cultural, dedicada a la promoció de la llengua i la cultura catalanes, és un pres polític a l’estat espanyol des de l’octubre de 2017. El seu cas s’emmarca en l’onada de repressió contra el moviment independentista català arran del referèndum sobre la independència celebrat a Catalunya l’1 d’octubre de 2017, declarat il·legal per la judicatura espanyola. Aquesta onada repressiva ha portat a la presó polítics i líders socials, ha empès a l’exili polítics i activistes i ha iniciat causes penals contra centenars de persones.
A Cuixart, en particular, igual que a Jordi Sànchez, aleshores president de l’organització Assemblea Nacional Catalana, se’l va condemnar per la seva participació en la mobilització pacífica del 20 de setembre de 2017 en protesta davant l’escorcoll de la Conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya per la Guàrdia Civil. Tot i els nombrosos documents gràfics -fotografies i vídeos- que demostren el paper conciliador de Cuixart i Sànchez, les instàncies jurídiques espanyoles han sostingut que tots dos van incitar a la violència els concentrats.
Segons denuncien moltes fonts (vegeu l’apartat Suports, més avall) el cas dels presos polítics catalans demostra l’ús de la judicatura per castigar la dissidència política i social, un recurs impropi de societats democràtiques.
Aportació:
El president d’Òmnium s’ha fet fort al llarg dels anys que fa que està empresonat. Ben lluny de deixar-se esclafar pel sistema penitenciari, s’ha refermat en la defensa de drets fonamentals com el de mobilització ciutadana i el dret a la protesta, així com la desobediència civil noviolenta, com a eines pacífiques per transformar la societat cap a la justícia i la llibertat. La seva determinació és un dels referents en la lluita a Catalunya per la reivindicació del dret d’autodeterminació, reconegut als ordenaments jurídics internacionals.
Suports:
Amnistia Internacional n’ha reclamat repetidament la posada en llibertat immediata. També la va reclamar el 2018 l’Organització Mundial Contra la Tortura. Front Line Defenders, organització de defensa dels drets humans, n’ha denunciat l’empresonament. Diversos eurodiputats de línia verda i progressista demanen a l’estat espanyol l’alliberament dels presos polítics, i reclamen la intervenció de la Unió Europea, ja que sostenen que les irregularitats del judici a què van ser sotmesos el 2019 vulnera valors fonamentals de la Unió: la democràcia, la llibertat d’expressió, la llibertat d’assemblea, la llibertat a la participació política i el dret a un judici just. El maig del 2019, el Grup de Treball sobre la detenció Arbitrària de les Nacions Unides va reclamar la llibertat immediata de Cuixart.
A Catalunya, hi ha hagut centenars de manifestacions públiques per exigir l’alliberament i l’amnistia dels presos polítics, entre les quals cal destacar les tres de suport a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez (expresident de l’entitat Assemblea Nacional Catalana) celebrades l’octubre i el novembre de 2017 a Barcelona, que van aplegar, segons estimacions de la Guàrdia Urbana, 200.000, 450.000 i 750.000 persones. La mobilització a Catalunya per l’alliberament dels presos polítics ha estat incessant d’ençà de l’octubre de 2017.
Fets clau:
· 20-9-2017: Manifestació popular davant la seu de la Conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya.
· 1-10-2017: Referèndum a Catalunya sobre la independència.
· 16-10-2017: Una jutgessa espanyola del Jutjat Central d’Instrucció número 3, decreta la presó preventiva sense fiança de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, amb els arguments de risc de fuga, reiteració delictiva i obstrucció a la justícia.
· 10-2019: el Tribunal Suprem de l’estat espanyol condemna Cuixart i Sànchez a nou anys de presó i d’inhabilitació pel delicte de sedició. (Altres penes: 13 anys per a Oriol Junqueras, vicepresident del Govern de Catalunya; 12 per a Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, consellers del Govern; 11 i mig per a Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya; 10 i mig per a Joaquim Forn i Josep Rull, consellers).
· 7-2020, el ministeri fiscal i una jutgessa de vigilància penitenciària espanyols neguen a Cuixart -i a altres quatre presos polítics catalans- el tercer grau penitenciari que li correspon per llei.
Per saber-ne més:
El llibre Ho tornarem a fer, escrit per Cuixart a la presó, sobre la lluita i la desobediència noviolentes com a eina de defensa dels drets humans i de les llibertats civils i polítiques.
Contacte
Twitter: @jcuixart