Mohandas Karamchand Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948), que el poeta Rabindranath Tagore va anomenar Mahatma (‘ànima gran’), va concebre i aplicar la desobediència pacífica com a resistència enfront de règims opressors. La seva proposta noviolenta va assolir consecucions pràctiques enormes, com la independència de l’Índia de l’imperi britànic. També ha deixat al món, com a llegat i inspiració constants, el seu pensament i exemple. És un dels grans fars de la humanitat.

Joanna Macy

La filòsofa i activista Joanna Macy (Califòrnia, 1929) és una estudiosa del budisme, de la teoria general de sistemes i de l’ecologia profunda. Considerada una sàvia del nostre temps, s’ha compromès durant mig segle en moviments per la pau, la justícia i la protecció del medi ambient. Ha aportat un nou enfocament per afrontar els grans problemes globals i individuals, arrelat en el substrat homogeni i ecològic del món i de la persona.

Guillem Soler

Guillem Soler (Barcelona, 1976) fou el primer magistrat de l’Estat a plantejar (el 2010) al Tribunal Constitucional una qüestió d’inconstitucionalitat quant als judicis hipotecaris. D’ençà d’aleshores ha mirat de detectar les deficiències de la jurisdicció en aquest àmbit tant en la seva pràctica quotidiana als jutjats com en diverses intervencions públiques (conferències, articles, llibres). Avui és una de les veus més autoritzades i reconegudes en la matèria.

Gene Sharp

Gene Sharp (1928-2018), nord-americà, és el gran impulsor contemporani de la noviolència. La seva tasca complementa la de Gandhi, ja que al pensament d’aquest, basat en principis, hi incorpora un biaix estratègic centrat en els mitjans. El seu programa ha estat la base de diversos moviments socials, com ara el que va enderrocar el dictador Milosevic a Sèrbia. Algunes de les seves obres, com From Dictatorship to Democracy, han estat traduïdes a una trentena de llengües.

 

Chris Johnstone

El doctor Chris Johnstone (Oxford, Gran Bretanya, 1962) és un especialista en la psicologia de la resiliència i el canvi positiu. Després de treballar durant anys en la sanitat pública anglesa, va encapçalar un moviment de metges per crear un sistema sanitari més humà i responsable. Ha organitzat cursos i tallers (alguns amb Joanna Macy) per ajudar a descobrir els recursos i les energies ocultes en les persones.

Juan Reina

Juan Reina (Barcelona, 1961) és horticultor, cannabicultor i escalador.

Durant anys ha fet treballs verticals especialitzats, com ara restauració de façanes antigues amb valor artístic i històric i campanars. També s’ha dedicat a l’hostaleria en cases rurals i en refugis de muntanya, el seu espai natural.